Bol u vratu i vrtoglavica – kako je se rešiti?

U nekoliko navrata prošle nedelje sam imala vrtoglavicu pri pokretanju očiju. Nije to od onih koje zakuju za krevet, srećom, već je prolazna, ali se događala više puta tokom dana. Naravno, ko i svaki medicinsko – školovani analitički um koji razlaže pojedinosti do beskraja u cilju pronalaženja uzroka i rešenja, počela sam da sebi ređam moguće razloge: možda je vid, treba otići kod očnog… ali vidim dobro! Hmmm… možda je štitna, možda je cervikalni sindrom, možda je… Osetila sam da mi je pripala muka, ne toliko od vrtoglavice, koliko od pomisli da, ako krenem kod lekara, velika je verovatnoća da ću se našetati od jednog do drugog i da će biti ko što u mom slučaju uvek bude: “Sa Vama je sve u redu, pod stresom ste.” (Da neko slučajno ne shvati pogrešno – ne sugerišem da ne idete kod lekara.)

I onda, krenem da radim vežbe za vrat iz svog programa, kako bih bila sigurna da nije u pitanju mišićni spazam koji mi uzrokuje ovo stanje. Setim se – te nedelje sam pripremala materijale za radionicu o hroničnom bolu u vratu (ironija, je l’ da?), pisala blog, tretirala pacijente u kućnim uslovima, i što je najvažnije od svega mislila, mislila i mislila bez pauze… Posledično, od previše sedenja za računarom, zauzimanja neadekvatnih postura za rad, ali i mentalnog napora, a bez dovoljno vremena provedenog u radu sa sobom i opuštanju svog tela, nastao je strašan spazam na nivou vrata, koji je uzrokovao vrtoglavicu.

Kako je to moguće?

Kod većine ljudi kod kojih se događa, vrtoglavica je ispočetka mišićno – fascijalnog porekla, a tek u kasnijim fazama može biti uzrokovana drugim faktorima (pritisak na cervikalne arterije usled okoštavanja i eventualno ishemija određenih delova mozga). Između potiljačne kosti, prvog i drugog vratnog pršljena, postoji 4 para kratkih mišića koji se zovu subokcipitalni mišići, i koji, osim što učestvuju u davanju stabilnosti visoke vratne kičme, njenoj pokretljivosti, direktno su povezani sa pokretima očiju. Ovi mišići imaju izuzetno veliki broj proprioceptora u sebi (to su receptori koji nervnom sistemu šalju informacije o položaju glave u prostoru i u odnosu na vrat), zbog čega se smatraju senzornim organom.

Subokcipitalni mišići i njihova aktivnost se mogu osetiti: sedite udobno, i prislonite jagodice prstiju sa zadnje strane vrata ispod linije kose, otprilike. Zatvorite oči i pokušajte da ih pokrećete u raznim pravcima, bez mrdanja glavom. Pod prstima ćete osetiti blago pokretanje tj. kontrakcije. Možda ćete morati da istražite malo region da biste osetili. Ako ipak ne osećate kretanje, postoji 2 razloga: 1. Niste našli odgovarajuće mesto – istražujte zonu! 2. Patite od prevelikog spazma na nivou vrata (ovi mišići se nalaze u dubini).

 

Prikaz subokcipitalnih dubokih mišića

 

Dakle, fiziološki gledano, pokret očima utiče na promenu tonusa u subokcipitalnim mišićima, a oni dalje utiču na promenu tonusa u spinalnim mišićima (onim pored kičmenog stuba). Ako osoba sedi dugo ispred komjutera, mišići očiju će biti prenapregnuti i povećaće tonus u subokcipitalnim mišićima, koji će se dalje preliti na mišiće zadnjeg dela glave, kičme, sve do karlice. Takođe, usled velikog spazma, može doći do pritiska na okcipitalni nerv između prva dva vratna pršljena, što uzrokuje glavobolju (tipično za glavobolje pred kraj dana ili radnog vremena). Sa druge strane, preveliki spazam površnije postavljenih mišića vrata može da poveća spazam subokcipitalnih mišića, a to će onda uticati i na mišiće očiju i stvaranje osećaja vrtoglavice. Upravo to se kod mene dogodilo.

Naravno, klinička slika se dodatno komplikuje ukoliko osoba pati od bruksizma, nervne napetosti ili oseća napetost u mišićima vilice (najčešće se radi o neprerađenom besu, ako govorimo o emocionalnoj komponenti) i/ili ima tendenciju da gricka (nokte, usta, kontinuirano jede…), što pojačava anksioznost, a ona pojačava spazam mišića.

Koje je rešenje?

  • Vežbe za mišiće očiju za osobe koje dugo sede ispred ekrana. Ili praksa meditativnog tipa koja odmara oči i nervni sistem, a zove se hakalau.
  • Vežbe za hroničnu tenziju mišića vrata.
  • Zapisivanje bezbroj misli (vođenje dnevnika, na primer) koje nam dolaze i opterećuju naš mental, tj. glavu.
  • Obavezno svakodnevno uzemljavanje kroz aktivnosti koje volimo i boravak u prirodi.
  • Ciljani rad na regulaciji nervnog sistema, tj. dominaciji parasimpatičkog dela nervnog sistema.

“Vodite računa o svom telu. To je jedino mesto gde možete da živite.”

Džim Ron

 

P. S. Ako niste upoznati sa mojim radom, na ovom linku je detaljno opisan autorski program za hronične probleme sa vratom. Program traje 3 nedelje i kombinacija je više pristupa i alata, a ako niste sigurni da li je za Vas, slobodno me kontaktirajte ili zakažite besplatne konsultacije. Svako ko program kupi i iz bilo kog razloga ne želi da nastavi, do kraja prve nedelje ima pravo na povraćaj novca u celosti.