Telesne metode, somatika i njihova važnost u razvijanju svesnosti

Možda Vam je poznata Feldenkrais metoda? Radi se telesnoj disciplini koja koristi savršenu mešavinu neuroplastičnosti, inženjeringa, borilačkih veština i ljudskog neuromotoričkog razvoja. Ova metoda koristi jednostavne motoričke pokrete i našu pažnju tj. svesnost da preumreži neurone u mozgu. Dr. Feldenkrais je znao da, ako odvojimo vreme da usporimo i primetimo šta se događa u telu, imamo priliku da reprogramiramo kako razmišljamo, osećamo se i kako se krećemo kroz svet. Menjamo, dakle, svoju percepciju. Sa razvojem ovih veština i promenom percepcije se javlja i naša nova sposobnost, koja se može nazvati i šestim čulom, a to je slika o sebi. Na temelju Feldenkrais metode je nastala današnja klinička somatika.

Rad sa našim telima, uz razvoj svesnosti, prelep je način da razumemo kako su čak i manje promene međusobno povezane sa našim emocijama i mislima, i mogu napraviti veliku razliku u tome kako sebe doživljavamo. Našem telu je potrebno i kretanje i mir, i odmor i usporavanje, ali i briga o sebi i zadovoljstvo.

Mnogo puta kada osećamo fizičku bol ili nelagodu, tražimo momentalno rešenje. I dok pokušavamo da rešimo „problem“, postajemo opsednuti onim što nije u redu, čitav naš fokus se usmerava na to, ne videći na taj način širu sliku. Tako, u potrazi za zdravljem, isprobavamo lokalna rešenja (od masiranja područja do injekcija). Neki od ovih metoda rade, a neki (i uglavnom) ne. Nakon što se neko vreme osećamo dobro, bol se vraća, a mi ne znamo šta da radimo ili kako da to stanje  sami poboljšamo. U tom trenutku frustracije i besa, zaboravljamo da ono što čini telo – leči telo („what makes the body heals the body”- dr Feldenkrais), i da imamo moć da izlečimo sebe. Potrebno je usporavanje, sagledavanje sebe kao celine, strpljenje i posvećenost da primetimo šta radimo i na koji način to radimo.

Ispraviti je netačno“, rekao je dr Feldenkrais. Koliko puta se dogodilo da su Vam roditelji kao deci govorili da ispravite leđa? I ako se prisetite, koliko ste uspevali da održite tu posturu? Vrlo kratko. Osim toga, takva korekcija bi bila praćena osećajima poput krivice, srama, nedovoljnosti, nesposobnosti… Zato razmislite na trenutak – šta ako postoji drugačiji pristup, osim onoga gde dominira polarizacija (ispravno – neispravno)? Tako biste, umesto da tražite „pravi način“ da nešto uradite i po svaku cenu izbegavate „pogrešan način“, mogli da razvijete gorespomenuto šesto čulo, osećaj sebe u pokretu, sveopštu svesnost i prisutnost, koji onda daje znake i indikacije kako da naučite da se krećete na efikasniji način, smanjite bolove i time na kraju, izlečite. Slično kao posmatranje sebe ili samosvedočenje – ali bez osuđivanja i očekivanja. Tako na saosećajan način počinjete da posmatrate i razumete svoje navike i obrasce, kako u pokretu, tako i u miru.

Ako se radi o hroničnim mišićnoskeletnim bolovima u telu, postoji pet tajnih načina da koristite lek Feldenkrais tokom dana:

  1. Osvešćivanje – šta radim?

Obratite pažnju na svoje telo i pokrete tokom dana, primećujući bilo kakvu nelagodnost ili napetost. Posmatrajte kako se krećete, sedite, stojite ili obavljate određene zadatke i identifikujte navike koje mogu doprineti nelagodnosti. Zapišite i pratite stanje narednih 7 dana, konstantno dopunjujući listu.

 

  1. Prihvatanje bez korekcije

Kada postanete svesni obrasca ponašanja ili fizičke nelagodnosti i oduprete se želji da ga odmah ispravite, već prihvatite i priznate obrazac bez osuđivanja ili kritike, tada razvijate bolje razumevanje svojih navika i negujete samosaosećanje, što je ključno za lični rast, promenu i isceljenje. Fizičko isceljenje se ne može dogoditi dokle god postoji unutrašnji konflikt.

 

  1. Podržavanje dela tela koji boli ili se „ne ponaša“ kako treba

Kada podržavate, svom mozgu dajete vrlo jasnu poruku: odmori. Ovo može uključivati pružanje fizičke podrške, kao što je korišćenje jastuka ili prilagođavanje držanja, ili pružanje emocionalne podrške sebi priznavanjem nelagodnosti i potvrđivanjem svog iskustva (umesto ignorisanja ili zatrpavanja lekovima).

 

  1. Promena uvođenjem novog pokreta

Jednom kada se telo opusti (nakon što se oseća podržano i neosuđeno), mnogo je lakše uvesti novu opciju poput prilagođavanja držanja, modifikovanja načina na koji se obavljaju određeni zadaci ili uključivanje novih pokreta koji ciljaju na pogođeno područje.

 

  1. Priznavanje i prihvatanje razlike

Nakon što se uvede novi pokret, bitno je odvojiti trenutak kako bi se uočila razlika – kako se novi obrazac pokreta oseća u poređenju sa originalnim i da li ublažava nelagodnost ili napetost? Ovaj korak omogućava procenu efikasnosti novog obrasca i pruža vredne povratne informacije zarad rasta i promene.

 

Zbog svih ovih razloga, mi koji radimo sa telom znamo da ne postoji idealna postura niti ona koja svima odgovara, jer naša tela nose teret emocija i misli koje na svoj način utiču na mišićnu tenziju i stvaraju određene posturalne obrasce.

 

“Izvor naše sreće je u subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, preduzetnom duhu, srećnom temperamentu, vedrom umu i zdravom telu.”

Artur Šopenhauer