Priroda i uzemljavanje

Moderan život, pogotovo u gradovima, udaljio nas je od naše prave prirode i naših istinskih potreba, nevođenih egom. Razmislite – nosimo obuću čiji su đonovi napravljeni od gume, dakle izolovani smo od konekcije sa prirodom; konstantna gužva, buka i stres koji ne pogoduju našem nervnom sistemu; 24-časovna okruženost uređajima sa visokim eletromagnetnim zračenjem koji neminovno utiču na zdravlje čoveka… I na kraju jednog takvog dana, svi se setimo da napunimo mobilni telefon ili laptop, ali to isto ne činimo sa sobom ili vrlo retko, iako nam je prekopotrebno.

Znate li zašto se posle šetnje kroz šumu ili park sa drvećem osećamo tako dobro? Ili zašto se posle kupanja u moru/jezeru i ležanja na pesku osećamo preporođenima?

Odgovor leži u sledećem (upravo to je koncept koji želim da približim kroz moj način rada): mi smo deo prirode i zato se ne možemo ponašati kao da ono što se sa njom događa se nas ne tiče. U kontaktu sa Majkom Zemljom na bilo koji način, naše telo se ponaša kao provodnik jer je sačinjeno od velikog procenta vode i minerala, i počinje da se “puni” onim što mu nedostaje i da izbacuje iz sebe svo bespotrebno naelektrisanje. Punjenje i pražnjenje ljudskog tela se događa preko nervnog sistema – setimo se da je on komandni centar odgovoran za kontrolu i proizvodnju struje koja omogućava organima da normalno funkcionišu. Bilo kakva trajna promena na nivou nervnog sistema će posledično izazvati i promene na udaljenim organima ili sistemima organa. Planeta Zemlja ima negativno naelektrisanje i obilje slobodnih elektrona, tako da bilo koja vrsta provodnika, kad dođe u kontakt sa njom, počinje da apsorbuje elektrone iz Zemlje i izjednačava se sa njenom frekvencijom, koja se zove Šumanova frekvencija/rezonanca. Elektroni iz Zemlje se ponašaju kao prirodni antioksidanti koji su u stanju da neutrališu višak slobodnih radikala i ograniče njihovo dejstvo koje bi inače dovelo do inflamacije u telu i bolesti.

Da bi se dogodilo to punjenje našeg tela i podešavanje frekvencije, potrebno je da bosih nogu budete u kontaktu sa travom, morem, peskom, kamenjem ili bilo kojim drugim prirodnim materijalom, sedeći, stojeći ili ležeći. Minimum vremena koji preporučuju stručnjaci je 20 minuta, iako uzemljavanje ima gotovo trenutni efekat, kao kada uključimo prekidač za svetlo u stanu – kad se jedna ćelija tela uzemlji tj. osvetli, celo telo menja naelektrisanje, odnosno postaje uzemljeno.

U literaturi se nalaze razni izrazi, i svi se odnose na isto: uzemljavanje, earthing ili grounding.

Čovek koji je podvukao važnost uzemljavanja i njegov uticaj na ljudsko zdravlje, stvarajući čitav pokret ljudi u svetu koji se vode njegovim savetima, zove se Klint Ober i autor je čuvene knjige “Uzemljavanje: najvažnije zdravstveno otkriće ikada?”.

Efekti uzemljavanja:  

  • Poboljšanje kvaliteta sna
  • Povećan nivo energije u telu
  • Smanjenje hroničnih bolova
  • Normalizovanje telesnog biološkog ritma (cirkadijalni ritam)
  • Smanjenje stresa i umirenje nervnog sistema
  • Regulacija krvnog pritiska i krvotoka
  • Ubrzanje oporavka posle napornih sportskih aktivnosti
  • Zaštita tela od štetnih uticaja elektromagnetnih zračenja…

Inače, Šumanova rezonanca je elektromagnetno polje planete koje ima široki spektar vibracija, ali je dominantno stanje niskih vibracija (7,83Hz). Prisustvo tehnologije u gradovima ometa u velikoj meri Šumanovu rezonancu, pa tako, ako želite da se povežete sa prirodom i kvalitetno uzemljite, pažljivo birajte mesto.

Kada je reč o šumama, one nas dovode u psiho – fizički balans preko čula mirisa. Fitoncidi koje otpuštaju biljke i drveće u velikim koncentracijama jesu hemijska jedinjenja, koja, iako mogu da nemaju miris, poboljšavaju naš imuni sistem. Takođe, prisustvo mirisa tj. esencijalnih ulja nekih vrsta drveća doprinosi smanjenju stresa i relaksaciji, pa se u literaturi provođenje vremena u šumama naziva i kupanje u šumskom vazduhu (shinrin – yoku): ono dovodi do povećanog broja ćelija ubica (ćelije imunog sistema), koje nas štite od slobodnih radikala, a njihov broj se u telu zadržava i do dva meseca posle šetnje.

Ako već niste, preporučujem da pogledate dokumentarni film sa YouTube-a o uzemljavanju:

https://www.youtube.com/watch?v=44ddtR0XDVU&list=PLXhGz9PBx6HHxI4ZcQn0ug-gSc79VXF2g&index=15&t=2s

„Priroda sama po sebi je najbolji lekar.“ Hipokrat

P.S. Pre nekoliko godina, taman pred početak pandemije, imala sam problema sa srčanim ritmom. Nijedan lekar nije radio jer su se svi posvetili virusu. Možete zamisliti moj očaj – nemam kome da se obratim, niti gde da idem, zakazani pregled su mi otkazali, a srce lupa kao da je svaki otkucaj poslednji. Ekstrasistole. Sećam se trenutka kada sam u autu samoj sebi radila masažu srca vraćajući se sa posla, jer se na momente zaustavljalo, a ja se bojala da ću završiti u nekoj rupi pored puta i da me neće naći do sutradan jer je u toku bio policijski čas. U nekom trenu shvatim da od pregleda kod kardiologa nema ništa, i da ću ili da ‘mrem ili da preživim (tada nije bilo za zezanje jer ekstrasistole nisu bile povremene već konstantne, sa svakim otkucajem). Posle nekoliko meseci u takvom stanju, odlučim da odem 7 dana na planinu usred leta – nemam reči kojima bih opisala taj osećaj u kontaktu sa Zemljom, na taj način i na toj nadmorskoj visini. Posvetila sam se odmoru, kvalitetnoj hrani i pentranju na brda i okolne vrhove. Peške sam se popela na 2300m nadmorske visine, 45 minuta uzbrdo uz svestan rizik da tu negde i ostanem 😀 Kad sam se vratila kući posle 7 dana, shvatila sam jednu stvar – ekstrasistole su potpuno nestale i moje srce je samo povratilo svoj ritam… Možda bih i sama teško poverovala u tu priču tada, da je nisam lično doživela. To je ono što nama priroda radi, i zato nemojte olako shvatati njenu moć.

Iz privatne arhive: Bressanone – Trentino- Alto Adige – Italija